Řešení případných problémů

Správná teplota pro vykynutí těsta je také důležitá.  Samozřejmě v létě, obzvláště ve velkých vedrech je to obtížné dodržet. Musíme buď najít vhodné místo s požadovanou teplotou, anebo zkrátit dobu kynutí.

Když dojde k překynutí těsta: toto může nastat hlavně v parném létě, anebo když je v místnosti, nebo v daném místě kde stojí ošatka s těstem, velké teplo. Pozná se to tak, že těsto velmi nabylo svůj objem (nafouklo se), dokonce může i někdy až „vytékat“ z ošatky. Kdybychom přesto chtěli z takového těsta péci chléb, jakmile bychom ho vyklopili do rozpáleného hrnce, tak by se „zdrclo“, vznikla by placka. U překynutého těsta je přesto možná pomoc: těsto vyklopit opět na pracovní desku (vál), a opět ho zpracovat (překládat), aby z něj unikl nahromaděný plyn. Pak dát znovu do ošatky, ale jen na chvíli – na odpočinutí. Doba odpočinutí bude individuální, počítám tak cca na půl hodiny a méně. Ostatně se to dá poznat pozorováním – jakmile by těsto opět chtělo více nabývat, raději ho dát hned do rozpáleného hrnce a začít péct.

Pozn.: při množství těsta v tomto receptu a při použití doporučené ošatky z Orionu, by správně nakynuté těsto mělo dosáhnout cca 1 – 2cm pod horní okraj ošatky.

 

2 komentáře u „Řešení případných problémů“

  1. Dobrý den,

    dal jsem na Vaši radu, a pořídil si doporučovaný litinový
    oválný hrnec, nic laciného, ale to je, panečku, hrnec :-).
    Jen mě překvapilo, že je takový „drsný“, ale to je evidentně
    materiálem, prostě litina.
    Dotaz : je třeba vnitřek před vložením těsta nějak
    ošetřit ( vymazat, vysypat … ) ?, a jakým způsobem správně
    poté vyčistit .
    Možná „hloupý, laický“ dotaz, ale nemám zkušenosti s tímto materiálem, a vzhledem k uvedenému drsnému povrchu si kladu otázku, jak se vykynuté těsto s tímto povrchem
    vypořádá, omlouvám se, začínám :-).

    Děkuji předem za informace, případně zkušenosti.

    1. Dobrý den,

      hrnec přestane být drsný po nějaké době používání. Já začal chléb dělat už do použitého hrnce (předtím se v něm peklo, např. kuře, a to se dělá i nadále), ale lidi co začali s novým, si zatím na nic nestěžovali. 🙂 A jak ho čistit máte přeci v návodu.

      Opět, jako v diskuzi u hlavního receptu: postupy popisuji velmi podrobně a detailně, tudíž kdyby se měl hrnec něčím vysypávat, vymazávat, tak to napíši. Tedy ne – ničím nevysypávat ani nevymazávat (vyjma běžné údržby popsané v návodu).
      Hrnec normálně používejte, nejen na chleba, ale i třeba na pečení kuřete, apod.

      Uvidíte, že to půjde, jen co se do toho dostanete. 😉 Ať se daří a chléb Vám chutná. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *