Recept na vynikající kuře

Kuře na balkánský způsob.

Jednoduchý recept – s hrnci SKEPPSHULT = vynikající výsledek.

Kdo jednou ochutnal, již nechce jinak. Zcela určitě vás navnadí tento článek, a věřte tomu, že to bude jako originál, téměř dokonalé, slibuji. 🙂

Na Balkáně pečou kuře tímto osvědčeným způsobem: do železného nebo právě litinového hrnce, rozpáleného v ohništi, vloží celé kuře, hrnec zakryjí poklicí a žhavé uhlíky nahrnou svrchu na poklici – jedná se tedy o svrchní pečení.

A toto snadno můžeme napodobit i doma, v troubě.

Co budeme potřebovat: celé kuře  – francouzské minikuřátko, nebo velké žluté francouzské kuře, nebo farmářské, bio. Jiné ne. Hrnec SKEPPSHULT (tento nebo tento). Koření (třeba Podravka Natur, nebo vlastní oblíbenou směs).

Postup:

♠ dáme hrnec do trouby se zakrytou poklicí, troubu nastavíme na 220 °C, (vrchní i spodní ohřev), takto necháme nahřívat půl hodiny. Mezitím okořeníme kuře (které nepůlíme, neporcujeme)

♠ po půl hodině dáme kuře do hrnce – musí to proběhnout rychle: otevřít troubu, vyndat hrnec, zavřít troubu (aby neuniklo teplo), sundat poklici, dát okořeněné kuře, hned zakrýt poklicí, a hned do trouby, u které se přepne tepelný zdroj jen na svrchní topení (a teplota se nechá pořád na těch 220 °C)

♠ takto nechat 40 minut péci. Neodkrývat, nepodlévat, nic.  Nic se nepřidává, žádný tuk, olej, voda. To je vše. 😉

Výsledek vás mile překvapí 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *