Recept na vynikající kuře
Kuře na balkánský způsob.
Jednoduchý recept – s hrnci SKEPPSHULT = vynikající výsledek.
Kdo jednou ochutnal, již nechce jinak. Zcela určitě vás navnadí tento článek, a věřte tomu, že to bude jako originál, téměř dokonalé, slibuji. 🙂
Na Balkáně pečou kuře tímto osvědčeným způsobem: do železného nebo právě litinového hrnce, rozpáleného v ohništi, vloží celé kuře, hrnec zakryjí poklicí a žhavé uhlíky nahrnou svrchu na poklici – jedná se tedy o svrchní pečení.
A toto snadno můžeme napodobit i doma, v troubě.
Co budeme potřebovat: celé kuře – francouzské minikuřátko, nebo velké žluté francouzské kuře, nebo farmářské, bio. Jiné ne. Hrnec SKEPPSHULT (tento nebo tento). Koření (třeba Podravka Natur, nebo vlastní oblíbenou směs).
Postup:
♠ dáme hrnec do trouby se zakrytou poklicí, troubu nastavíme na 220 – 240 °C, (vrchní i spodní ohřev), takto necháme nahřívat půl hodiny. Mezitím okořeníme kuře (které nepůlíme, neporcujeme)
♠ po půl hodině dáme kuře do hrnce – musí to proběhnout rychle: otevřít troubu, vyndat hrnec, zavřít troubu (aby neuniklo teplo), sundat poklici, dát okořeněné kuře, hned zakrýt poklicí, a hned do trouby, u které se přepne tepelný zdroj jen na svrchní topení (a teplota se nechá pořád na těch 220 – 240 °C)
♠ takto nechat 40 – 60 minut péci. Neodkrývat, nepodlévat, nic. Nic se nepřidává, žádný tuk, olej, voda. To je vše. 😉
Výsledek vás mile překvapí 🙂