Výrazně vypečený 70% žitný chléb – varianta IV
Vypečený žitno-špaldový chléb.
Jedná se o podobný recept jako u varianty č. III. Přesto jsou tu některé odlišnosti.
Tento chléb mi chutná ze všech nejvíce, ale pozor (u této varianty), jako vždy je něco za něco.
Jedná se o chléb o objemu pouze 70% ostatních . Má to svůj důvod: chléb je nižší, což je záměr, aby se svrchu nespálil, protože bude po celou dobu pečen na nejvyšší teplotu.
Postup je stejný jako u varianty č. III, ovšem s následujícími změnami:
- suchá směs se sestává z 203g bio žitné chlebové mouky, 203g bio žitné výražkové mouky, a 175g bio špaldové chlebové mouky
- voda : 504g
- kvásek: cca 65 – 77g
- 11-13g soli
- 1 lžička celého kmínu, 1/2 lžičky mletého kmínu
- kynutí v ošatce: cca 1h
- předpékací i dopékací teplota je stejná: 250 – 260 °C (anebo se zakrytou poklicí, viz níže)
A tady je výsledek:
Jiná varianta - se zakrytou poklicí (ovšem 50/50):
- suchá směs: 290g špaldové, 145g žitné chlebové, 145g žitné výražkové
- 12g soli
- půl lžičky drceného kmínu, vrchovaté lžička celého kmínu
- 70g kvásku
- 515g vody
- péci 60 minut se zakrytou poklicí na 250 – 260 °C, pět minut před koncem troubu vypnout, vyndat poklici a nechat v troubě ještě 10 minut bez poklice.
Sekce komentářů na této stránce byla deaktivována