Něco o chlebu
Proč je chléb z velkopekáren nesrovnatelný s tímto z tohoto receptu, je nasnadě: ve velkopekárnách nejenže používají nejlacinější a tedy i nejméně kvalitní suroviny, ale i technologie je na hranici přípustného – chléb se peče jen nezbytně nutnou dobu na nezbytně nutnou teplotu, cílem je pouze to, aby nebyl nedopečený, ale zároveň se významně ušetřilo za energie. Vedle toho se do chleba přidávají různé umělé látky – aby se těsto nelepilo na pás, aby bylo lépe strojně zpracovatelné, a samozřejmě různé konzervanty, zlepšující přípravky, modifikované škroby, zahušťovadla, emulgátory, regulátory, tuky, kyseliny… Chléb je přesolený, aby měl vůbec nějakou chuť. Není také ojedinělým jevem, že do těsta melou starý chléb. Prostě humus a parodie na chleba.
A pak tu máme chléb z malých (často velmi oblíbených) pekáren, označovaný třeba jako domácí, farmářský, apod. Chléb je velmi chutný a vyhledávaný. Na rozdíl od velkopekáren málokdy obsahuje všechny ty přídavné látky, nebo jen v mírnější formě, navíc dodržují technologický postup – aby byl chléb dobře vypečen. Ale i tady bohužel nastupuje hlavní limitní faktor: a to je zisk. Bez toho to nejde, pokud někdo chce něco vyrábět a prodávat. A právě nutný zisk tlačí na výrobní cenu. Takový, byť sebepoctivější výrobce chleba, nemůže namísto kohoutkové vody používat vodu pramenitou, špaldovou mouku nejvyšší kvality namísto běžné pšeničné, kvalitní sůl, atp. Prostě žádný výrobce chleba si nemůže dovolit vyrábět chléb z tohoto receptu. Snadnou kalkulací , kterou si každý může provést, by takovýto chléb stál v maloobchodě 150 – 200 Kč. Chléb z těchto malých a oblíbených pekáren je sice chutnější a lepší než běžná komerce, ale není to to nejlepší a nejzdravější co by se dalo vyrobit. A tzv. domácí pekárny, kam se dávají většinou již připravené, ne moc kvalitní směsi, tedy taktéž ne žádné nejkvalitnější suroviny, navíc technologie pečení je nedostatečná, jsou na tom podobně.
Proto pro chléb z tohoto receptu stále platí a platit bude to, co je napsáno na úvodní stránce: „Tento chléb hravě strčí do kapsy nejen ty parodie na chleba ze supermarketů, ale i všechny ty „domácí“, „bio“, „farmářské“, které můžete zakoupit, ale i ty z domácích pekáren.“