Litinový hrnec

Nejdůležitější věc

Vyzkoušeny (nejenom mnou) různé typy hrnců a pekáčů, ale jednoznačně je nejlepší tento nesmaltovaný litinový hrnec – s tím dosáhneme nejlepších výsledků a dostojíme heslu z úvodní stránky: „Ten nejzdravější, nejchutnější a nejlepší chléb, jaký jste kdy jedli.“ A tento recept je koncipován právě a jen pro tento hrnec.

Jedná se o hrnec světoznámé značky SKEPPSHULT a vyznačuje se absolutní zdravotní nezávadností. Sice počáteční investice je větší, ale mějte na paměti, že ho máte na celý život, a že když ho budete používat týdně (a to budete, jen co ochutnáte tento chléb), tak se vám tato investice brzy vrátí. Více např. v tomto článku. Nemá opravdu cenu volit jiný materiál (např. sklo, nebo posmaltovanou litinu), anebo nějaký jiný podřadný výrobek (většinou čínský).

Proč zrovna tento, a ne třeba kulatý? Sám jsem osobně zkoušel péci i v tom kulatém (sice jen dvakrát), ale lepší je opravdu ten oválný. Hlavně z důvodu, že vznikne večka, která má víceméně stejné krajíce, na rozdíl od kulatého, kde jsou krajíce z prostředka moc velké. Také se mi zdálo, že chléb praská poněkud jinak, než u toho oválného, kde jsou praskliny hezky jen na vrchu.

Ten oválný je opravdu mockrát vyzkoušený, zakoupit ho můžete třeba zde.

Nově: hrnec můžete využít i na vynikající pečené kuře – recept zde.