Co vše budeme potřebovat

Důležité: pokud chceme dosáhnout nejlepších výsledků a dostát heslu z úvodní stránky: „Ten nejzdravější, nejchutnější a nejlepší chléb, jaký jste kdy jedli.“ , je potřeba dodržet používání následujících surovin, pomůcek a nástrojů. Jakékoli náhradní řešení a použití náhražek nepovede k 100% výsledku, naopak, výsledkem může být i zklamání.


SUROVINY:

  • žitný kvásek na poprvé: zakoupíme ve farmářských, bio prodejnách (viz např. Kvásková mapa).
  • kvalitní bio moukašpaldová chlebová nebo špaldová celozrnná, a žitná chlebová nebo žitná celozrnná, popř i žitná výražková. Více o moukách zde.
  • kvalitní voda: kojenecká, pramenitá (ne kohoutková chlorovaná, ani převařená). Např. San Terra Aqua Bella pramenitá neprelivá – Kaufland , nebo to samé, např. Tanja – Penny. Viz např. výsledky testu (shrnutí zde).
  • kvalitní sůl: mořská nebo himalájská.
  • kmín: celý i mletý (drcený). Lze použít bio, anebo vypěstovaný od farmářů.

NÁSTROJE A POMŮCKY:

  • kvalitní nesmaltovaný litinový hrnec: NEJZÁSADNĚJŠÍ A NEJDŮLEŽITĚJŠÍ VĚC. Více o hrnci zde.
  • nádoba, mísa na zadělání těsta: vhodná plastová nebo nerezová.
  • stěrky: malá a velká.
  • potravinová folie
  • sklenička s uzávěrem: pro kvásek do ledničky
  • vhodná pracovní plocha na zpracování těsta: nerezová, nebo vál (na dřevěný se těsto poněkud lepí, asi je lepší např. nepřilnavý silikonový).
  • ošatka: více o ošatce zde.
  • trouba: já používám elektrickou a celý recept je také pro ni koncipován.