Litinový hrnec

Nejdůležitější věc

Vyzkoušeny (nejenom mnou) různé typy hrnců a pekáčů, ale jednoznačně je nejlepší tento nesmaltovaný litinový hrnec – s tím dosáhneme nejlepších výsledků a dostojíme heslu z úvodní stránky: „Ten nejzdravější, nejchutnější a nejlepší chléb, jaký jste kdy jedli.“ A tento recept je koncipován právě a jen pro tento hrnec.

Jedná se o hrnec světoznámé značky SKEPPSHULT a vyznačuje se absolutní zdravotní nezávadností. Sice počáteční investice je větší, ale mějte na paměti, že ho máte na celý život, a že když ho budete používat týdně (a to budete, jen co ochutnáte tento chléb), tak se vám tato investice brzy vrátí. Více např. v tomto článku. Nemá opravdu cenu volit jiný materiál (např. sklo, nebo posmaltovanou litinu), anebo nějaký jiný podřadný výrobek (většinou čínský). Vedle zdravotní nezávadnosti, jde především o předávání tepelné energie těstu, což hrnec Skeppshult splňuje na výbornou. Sklo, keramika (ale třeba i smalt) naproti tomu, působí jako izolant.

Také tento hrnec krásně udává tvar chleba, jako by byl pro něj přímo stvořený. Nevadí, že těsto vyklopíte do hrnce třeba na bok, že se netrefíte přímo na střed, hrnec si těsto „porovná“ sám, vždy vznikne pěkný bochník, který po dopečení lze i snadno vyndat.

Proč zrovna tento, a ne třeba kulatý? Sám jsem osobně zkoušel péci i v tom kulatém (sice jen dvakrát), ale lepší je opravdu ten oválný. Hlavně z důvodu, že vznikne večka, která má víceméně stejné krajíce, na rozdíl od kulatého, kde jsou krajíce z prostředka moc velké. Také se mi zdálo, že chléb praská poněkud jinak, než u toho oválného, kde jsou praskliny hezky jen na vrchu.

Ten oválný je mockrát vyzkoušený, a na pečení chleba opravdu to nejlepší, zakoupit ho můžete třeba zde.

Nově: hrnec můžete využít i na vynikající pečené kuře – recept zde.